Mogućnost cjenkanja u web prodavnicama | WebOrigo

Mogućnost cjenkanja u web prodavnicama

Feltöltés dátuma:

U prošlosti, ako smo htjeli nešto kupiti na pijaci, ali nismo imali dovoljno novca za to, počeli smo se cjenkati nadajući se da će prodavac biti voljan prodati taj proizvod po nižoj cijeni (koja nam je prihvatljiva). Danas, međutim, to i nije tako jednostavno, jer su široko rasprostranjene tzv. Web prodavnice (posebno u pandemijskoj situaciji), gdje možemo naručiti proizvode i/ili usluge iz našeg udobnog doma i oni nam se dostavljaju na vrata. Time smo, međutim, izgubili priliku da proizvod dobijemo jeftiniji od originalne cijene (ne uključujući sada proizvode po sniženoj cijeni).

Trenutno imamo malo mogućnosti da se cjenkamo, jer su cijene u online trgovinama fiksne, ali nemojte se obeshrabriti!

Jedno od najvećih svjetskih internet buvljaka je dobro poznati Ebay. Na Ebay-u već postoje proizvodi s fiksnom cijenom, ali postoji mnogo prilika za razgledanje i, što je još važnije, cjenkanje. Zanimljivo je da na Ebayu nema velikih cjenkanja, jer se prodavac i kupac obično slože ubrzo.

Potencijal internet pregovaranja nije toliko razvijen u Mađarskoj, ali primjera ima i kod nas. Jedna od web stranica koja prodaje stare knjige također vam omogućava cjenkanje po cijenama knjiga u svojoj web predavnici, ali imaju svoju razvijenu proceduru za to. Dakle, ne radi se samo o cjenkanju, postoje određeni korisni koraci za njih u ovom procesu prije cjenkanja.

Ono što je mnogima još uvijek nepoznat termin je takozvani dealbot. Dealbot je interfejs za ćaskanje koji ima za cilj da „ubijedi“ kupca da kupi proizvod kako bi se i kupac osećao zadovoljno. Dealbot izuzetno efikasno povećava konverziju, stvarajući tako više prihoda za kompaniju.

Konačno, neki uvid o načinima cjenkanja bez kontaktiranja prodavača/četbota?

Suština diferenciranih cijena je da nam internet prodavnice naplaćuju različite cijene na osnovu podataka pohranjenih u našem pretraživaču nego što naplaćuju drugim kupcima. Na primjer, praćenjem podataka kao što su gdje sam se više puta prijavio, koliko sam puta kupio i po kojim cijenama, mogu vidjeti i kupiti proizvode po višoj cijeni nego što to mogu drugi. Međutim, u isto vrijeme, ako sam provjerio proizvod i stavio ga u korpu, a nisam ga kupio ili vide da sam nedavno posjetio stranicu konkurenta, ja ću dobiti popust ili jednostavno dobiti proizvod jeftinije. Nemojte to olako shvatiti, govorimo o razlikama od oko 15-20%. Tako da nije tako rijetko da neko gleda isti proizvod u isto vrijeme kad i ja, ali za njega ili nju je proizvod mnogo skuplji.

Sve u svemu, u virtuelnom prostoru i u web prodavnicama nemamo previše mogućnosti za cjenkanje, u tradicionalnom smislu, ali kao i sve, i to ima svojih rupa i trikova. To može dovesti do pojave potpuno nove vrste cjenkanja, čije službeno otkriće tek dolazi, ili će online tržište biti preplavljeno dilbotovima.

Sign up for our newsletter!

Sign up for our newsletter to be the first to know about our latest projects and technological innovations.

Online plaćanje karticama postaje sve popularnije

Prije nekoliko godina, kada je plaćanje putem interneta karticama već bilo u punom zamahu, kupci su i dalje imali mnogo veću vjerovatnoću da se odlučuju za gotovinsko plaćanje umjesto kartičnog plaćanja. Posljednjih godina (uglavnom zbog pandemije) ostavili smo po strani naše strahove i broj ljudi koji koriste online plaćanje karticama počeo je značajno da raste.

DealBot - Pametan dealbot koji se može ugraditi u webshop

TEO, dealbot NutriDeal web prodavnice je spreman. DealBot je zajednički proizvod NutriDeal web prodavnice i WebOrigo-a, koji je u potpunosti naš razvoj. Sta je to tačno? Web prodavnica je citirana u našem članku.