Korporativno znanje - ko posjeduje znanje u kompaniji? Da li je to kompanija ili zaposleni? | WebOrigo Blog

Korporativno znanje - ko posjeduje znanje u kompaniji? Da li je to kompanija ili zaposleni?

Feltöltés dátuma:

Zapošljavanje dobro obučenih radnika izuzetno je važno u životu kompanije. Ukoliko zaposlenik nije dovoljno kvalifikovan i nema potrebna znanja za obavljanje posla, rezultat njegove aktivnosti bit će slabijeg kvaliteta nego što se općenito očekuje, a može se dogoditi čak i da određeni zadatak neće biti završen u sve. Poslodavci to očito pokušavaju izbjeći, ali koliko god živopis bio šarolik, postojanje pravog znanja će se otkriti tokom prakse.

Pretpostavimo da je zaposlenik adekvatno kvalifikovan, pa čak i prekvalifikovan. Kompanija odlučuje da ga zaposli i on ide na posao. Već za nekoliko dana možete vidjeti da je uz odličnu radnu snagu i malo vremena već razvio procese za pojedinačne procedure koji su značajno povećali efikasnost kompanije. Kolege mu se često obraćaju za pomoć, jer iako je predavao ili prenosio svoje znanje, on najbolje zna kako ga primijeniti kako bi postigao punu efikasnost.

 

Postavlja se pitanje: ko posjeduje znanje koje je bilo neophodno da bi zaposlenik postigao takvu efikasnost? Kompanija ili zaposleni? Šta uopšte zovemo znanjem?

 

Znanje je sposobnost i/ili kompetencija zasnovana na teoriji, ali razjašnjena i akumulirana tokom vježbi. Sa stanovišta zaposlenog: studira u obrazovnim institucijama, uči teorijske osnove, a zatim ih izoštrava u praksi na svom radnom mjestu.

 

Veoma je teško reći ko posjeduje znanje tokom aplikacije. Podrazumevano pripada zaposleniku, koji je angažovan na radnom mestu upravo zbog dotičnog znanja, ali ga nakon zaposlenja preduzeće/organizacija koristi i uživa u prednostima i rezultatima tog znanja. U isto vrijeme, ako znanje pripada radnom mjestu, zašto bi zaposlenik bio potreban nakon prijave, a potom i prenošenja znanja? Na ovaj način je prilično teško distribuirati znanje između zaposlenog i radnog mjesta. Kada kompanija pokušava privući osobu koja je već zaposlena, to želi učiniti i zbog njenog znanja.

 

Možda bi najjednostavniji način razdvajanja bio kada bismo se dogovorili da zaposleni izvorno posjeduje znanje, ali ga na određeno vrijeme (period svog radnog odnosa) „pozajmljuje“ radnom mjestu koje može njime raspolagati za to vrijeme. Nakon prestanka radnog odnosa, vlasnik znanja nosi svoje znanje sa sobom na sljedeće mjesto gdje će ga i posuditi. Također je vrijedno uzeti u obzir da će neka vrsta ostatka znanja ili djelića znanja ostati u kompaniji, budući da kompanija uči i od zaposlenika, to je neizbježno.

 

Sve u svemu, može se zaključiti da je znanje kao kapital u vlasništvu trenutno zaposlenog, ali kompanija koja ga zapošljava može pristupiti tom već postojećem znanju u određenom vremenskom periodu. Možete koristiti ovo znanje i uživati ​​u njegovim prednostima i rezultatima, ali čim se zaposleni i radno mjesto razdvoje, znanje će i dalje stajati zajedno sa zaposlenim. Neminovno je da će određena količina znanja ostati u posedu kompanije, ali njene koristi se mogu u potpunosti iskoristiti samo ako izvorni nosilac znanja obezbedi njegovo postojanje i pravilno korišćenje.

Sign up for our newsletter!

Sign up for our newsletter to be the first to know about our latest projects and technological innovations.

Online plaćanje karticama postaje sve popularnije

Prije nekoliko godina, kada je plaćanje putem interneta karticama već bilo u punom zamahu, kupci su i dalje imali mnogo veću vjerovatnoću da se odlučuju za gotovinsko plaćanje umjesto kartičnog plaćanja. Posljednjih godina (uglavnom zbog pandemije) ostavili smo po strani naše strahove i broj ljudi koji koriste online plaćanje karticama počeo je značajno da raste.

DealBot - Pametan dealbot koji se može ugraditi u webshop

TEO, dealbot NutriDeal web prodavnice je spreman. DealBot je zajednički proizvod NutriDeal web prodavnice i WebOrigo-a, koji je u potpunosti naš razvoj. Sta je to tačno? Web prodavnica je citirana u našem članku.